Queretes

La pedra en sec, un patrimoni a conservar

Queretes, 2 de desembre de 2019

Les Jornades Culturals de la Comarca del Matarranya arriben puntualment, un any més, a la seua cita a finals de novembre. Els primers actes ja s’han deixat caure a diferents poblacions del Matarranya. Com la xerrada sobre la tècnica constructiva de la pedra en sec que va tindre lloc a Queretes.

Els paisatges del Matarranya estan esculpits en pedra en sec. La naturalesa abrupta del terreny s’ha anat, a poc a poc, domesticant per adaptar-lo a l’agricultura. Les accidentades pendents s’han convertit en terrasses suportades per grans parets de pedra, on poder cultivar, principalment, l’olivera.

Però el canvi del model econòmic amb l’abandonament de les terres de cultiu està fent que moltes d’estres construccions es vagin perdent. Des de la seua declaració com a patrimoni cultural immaterial de la humanitat per part de la UNESCO, la pedra en sec ha aconseguit un impuls per la seua conservació, com és el cas de la feina de catalogació i divulgació que està fent actualment la Comarca del Matarranya.

Marta Jiménez
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top