Matarranya

Arrenquen les XVI Jornades Culturals del Matarranya

Matarranya, 25 de novembre de 2019
IMG_4172

El Mantel de Noa va oferir el concert ‘Viaje por las músicas encantadas del mundo’ // PVS

Arenys de Lledó, Calaceit, Queretes, Lledó, Massalió i la Vall del Tormo seran les poblacions encarregades d’acollir els actes programats amb motiu d’aquestes 16enes jornades culturals

Les Jornades Culturals de la Comarca de Matarranya arriben puntualment, un any més, a la seva cita a finals de novembre. Els primers actes s’han deixat caure aquest cap de setmana a diferents poblacions del Matarranya.

La primera cita d’aquestes jornades va tenir lloc divendres passat al Saló d’Actes del Centre Cultural de Queretes amb una xerrada sobre la tècnica constructiva de la pedra en sec, declarada recentment Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Francisco Bolea, coordinador del Sistema d’Informació del Patrimoni Cultural Aragonès, va ser l’encarregat de dirigir aquesta xerrada que va fer un recorregut per les construccions més significatives de pedra en sec del Matarranya. Una formació fruit de la feina de catalogació de construccions de pedra en sec impulsat pel departament de Patrimoni Cultural de la Comarca del Matarranya.

El Saló d'Actes del Centre Cultural de Queretes va acollir una xerrada sobre la tècnica constructiva de la pedra en sec, // JP

El Saló d’Actes del Centre Cultural de Queretes va acollir una xerrada sobre la tècnica constructiva de la pedra en sec, // JP

El cap de setmana va continuar amb l’actuació del primer dels tres grups de teatre que s’han presentat aquest any a la mostra de teatre Aficiona’T!. Dissabte, 23 de novembre, a les 19:00 h, el grup de teatre aficionat Xerinola de Valljunquera va representar al Recinte Firal de Queretes l’obra ‘El misterio del anillo’. Una mostra que forma part d’aquestes jornades que compleixen deu anys de camí. Aficiona’T! pretén ser una plataforma per promocionar la feina dels grups de teatre aficionat de la comarca. La Quiquereta de Pena-roja de Tastavins i Canela en Rama Monroyo seran els altres dos grups que s’encarregaran d’arrencar més d’un somriure en els pròxims dies.

I el diumenge El Mantel de Noa va oferir el concert ‘Viaje por las músicas encantadas del mundo’. De la mà de Miguel Ángel Fraile i Pilar Gonzalvo, components d’aquest duo de folk, es va fer un recorregut per diferents sons que van aconseguir transportar a tots els assistents fins a la desconeguda Armènia, els agrest penya-segat d’Irlanda i el color blau de la Mediterrània de la Puglia italiana que es barrejaren amb aromes orientals. Una crida a la bellesa, a la integració de cultures dispars unides a través de la música i els instruments poc habituals com el duduk, l’arpa irlandesa, la uilleann pipe irlandesa o el whistles.

Les jornades culturals es prolongaran fins al 8 de desembre amb més activitats que giraran al voltant de les arts escèniques, com serà l’actuació del grup Kairós Teatre, amb una adaptació de la novel·la d’Agatha Christie ’10 Negritos‘, el diumenge 1 de desembre a Calaceit. Un espectacle diferent i unipersonal, de clown gestual i poesia, aterrarà el 30 de novembre a Arenys de Lledó de la mà de Maria Andrés que ens presentarà la seva creació titulada ‘Fràgil’. Per als més petits tindrà lloc un contacontes amb ‘La Biblioteca Fabulosa de Pilita Toy‘ a càrrec de TranquileMond Teatre. I Projecte Caravana, el diumenge 1 de desembre a la Vall del Tormo, ens oferirà el seu espectacle ‘La Princesa o no’. Aquesta última activitat s’emmarca dins del lliurament de premis del concurs de contes tradicionals ”Qüento va, qüento vingue’.

Aquestes jornades es complementaran amb diverses activitats més que tenen com a objecte promocionar i preservar el patrimoni cultural del Matarranya. Una d’elles, la xerrada que tindrà lloc a la Vall del Tormo el dia 6 de desembre sobre ‘El Mas de Llaurador; i la presentació de les rutes ‘Tombes altmedievals del Clot’ i ‘El Salbime‘ que es realitzarà a Massalió el dia 7 de desembre i que s’acompanyarà amb una visita guiada a les tombes altmedievals recentment posades en valor. Finalment, es podrà visitar l’exposició ‘Patrimoni de Lledó’ que recull diverses instantànies d’aquesta localitat, detalls del seu patrimoni arquitectònic que ens passen moltes vegades desapercebuts.

Paula Viver
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top