Lledó

L’extrema sequera i la calor redueixen en un 30% el volum de raïm recollit

Lledó, 10 d’octubre de 2019

La climatologia adversa ha fet que el raïm maduri més ràpidament i que sigui més petit, però els cellers de la zona preveuen compensar la menor quantitat amb una major qualitat dels vins

Octubre era el mes tradicional de la verema al Matarranya, però durant les últimes campanyes la recollida del raïm s’ha anat avançant diverses setmanes. Aquest any segueix la tendència, les altes temperatures i la sequera han obligat a la majoria dels cellers de la zona a començar al setembre la recol·lecció del gra per garantir la màxima qualitat del fruit. Al Matarranya l’estiu ha estat molt sec i amb molta calor, unes característiques climatològiques extremes que han fet que el raïm maduri més ràpidament i sigui d’una mida més petita.

Els exhaustius controls de maduració que fan actualment les finques els indiquen el moment òptim per a la recollida, en el cas de les vinyes del Matarranya la majoria van començar la verema en ple setembre, unes setmanes abans del que era habitual tradicionalment.
La varietat i sobretot la seva ubicació també determinen el temps de la verema, segons explica Carlos Albesa de Cellers Crial, “en els fons de les valls les vinyes són més vigoroses i donen major producció perquè tenen una mica menys d’estrès hídric; a les parts altes de les muntanyes les vinyes han patit més i el gra s’ha quedat més petit i això ha fet que hi hagi menys quilograms aquest any “.

En les últimes campanyes, a les Bodegues Crial recollien al voltant dels 500.000kg de raïm, aquest any a causa de la climatologia adversa preveuen una important reducció de la producció. Segons Albesa, “barregem entre un 20 i 30% menys de producció respecte a anys anteriors a causa de la sequera i aquest marge al Matarranya és molt; però es compensarà per la qualitat del raïm que està entrant. Tenim previsions de fer uns grans vins, perquè enològicament la proporció de pell i llavors pel volum de líquid que traurà el raïm és superior al d’altres anys i això ens donarà més estructura, tenacitat i color, amb el que podem fer uns grans vins d’una vida més llarga. “

Un cop feta la verema, queda encara un llarg camí per aconseguir els vins desitjats. Un cop arriba el raïm al celler, el procés ha de ser ràpid per evitar al màxim l’oxidació del raïm i preservar així la seva qualitat. S’han de classificar les partides segons la seva qualitat i el tipus de vi que es vol aconseguir. Per al vi negre la fermentació es realitza amb la presència de les pells, les quals li donen el color característic al vi, i el premsat es realitzarà diversos dies després que acabi la fermentació. En canvi, en la vinificació del blanc, aquest es premsa abans i es fermenta només el most, sense les parts sòlides. Segons el tipus de raïm i vi, blanc o negre, el procés pot portar diverses setmanes. Després d’un temps de repòs hivernal, els vins joves seran aclarits, filtrats i embotellats per a la seva sortida al mercat. En canvi, els criances, passaran a les bótes de roure on seguiran reposant durant almenys 12 mesos.

“Depenent el producte que es vulgui aconseguir els temps varien, en els vins joves el procés és més ràpid, amb els de criança és més lent per donar-li més estructura“, explica Albesa. En qualsevol cas caldrà esperar almenys cinc mesos per poder ratificar les bones previsions de qualitat i fer les primeres cales del vi d’aquesta temporada.

Marta Jiménez
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top