Torredarques

El pa i els cereals del territori centren la X Fira Aragonesa de la Biodiversitat

Torredarques, 4 de setembre de 2019

Fira Torredarques

Torredarques va acollir esta mostra firal impulsada per la ‘Red de Semillas de Aragón’ i activitats de tota classe van omplir el municipi d’activitat durant tot el cap de setmana

Els productes de proximitat, les varietats tradicionals de la comunitat aragonesa i la cultura i tradicions associades a elles, van ser les protagonistes de la X edició de la Fira Aragonesa de la Biodiversitat Agrícola que va tindre lloc a Torredarques els dies 30 i 31 d’agost i 1 de setembre. La cita d’enguany, impulsada per la ‘Red de Semillas de Aragón’ i la Comarca del Matarranya, va fer gran recalcament en la recuperació de varietats de cereals panificables propis de la comunitat aragonesa, i més en concret, de la província de Terol. “Esta edició l’hem volguda dedicar a les varietats de cereals panificables”, va explicar Marta Estopiñán, presidenta de la ‘Red de Semillas’, que va afegir que “Torredarques és un bon lloc per a la temàtica triada perquè hem pogut programar activitats en un antic molí i també una exhibició de forners de la comarca del Matarranya que ens han mostrat com fan el pa en el meravellós forn del segle XVIII que es troba en el municipi”.

En esta temàtica com a eix central, al llarg del cap de setmana, veïns i visitants van poder gaudir de diferents activitats com una exhibició de mòlta, un taller d’elaboració de pastes o una exposició sobre cereals que es va poder visitar a l’església del municipi. Destacar la citada exhibició que va ser a càrrec dels forns Llerda de Queretes, Agut Colomer de Calaceit i Roda Gil de La Portellada. Professionals d’estos establiments, tots ells integrats en la Marca de Qualitat Matarranya, van mostrar al públic com elaboren diferents varietats de pa. “El sector del pa i de la producció de cereals, dos elements que no es poden separar, està vivint un període d’adaptació com molts altres sectors alimentaris. Cada dia hi ha una major oferta, per la qual cosa és necessari apostar per mirar arrere i tornar a posar en valor aquells que és propi del territori, perquè és una manera clara de poder distingir-se en un mercat cada vegada més globalitzat i en el qual el consumidor exigix productes diferents i de major qualitat”, va explicar Jorge Sanz, president de l’Associació de Forners de Terol. Sanz, que també va estar present en la cita firal, va voler destacar que “és necessari treballar en este sentit, i de fet, des de la nostra entitat estem desenvolupant un projecte que pretén portar al mercat pa i productes derivats elaborats a base de varietats de cereals que tradicionalment s’han cultivat a la província”.

Fira Torredarques

Però no solament es va parlar de cereals i pa, sinó que també es van celebrar diferents tastos de productes de proximitat com a oli DO Bajo Aragón o vi de la bodega Mas de Torubio, i fins i tot va haver-hi una degustació de cervesa. També es van desenvolupar xarrades sobre el consum local i ecològic, i sobre iniciatives per a posar en valor els productes del territori. En este sentit, Rafa Martí, president de la Comarca del Matarranya, va destacar que “quan ens van proposar organitzar esta fira ens va semblar perfecte perquè encaixa totalment amb el treball que portem fent des de fa anys amb el tema de la Marca de Qualitat Territorial. És a dir, des de l’administració comarcal s’aposta per posar en valor els productes agroalimentaris del territori i esta fira té el mateix objectiu”. Martí també va destacar que “recuperar varietats locals i fomentar el consum de productes de proximitat és alguna cosa que pensem que és fonamental perquè este sector tinga futur”.

Finalment, cal assenyalar, que durant el cap de setmana també va haver-hi moments per a activitats d’un caràcter més lúdic. Així, veïns i visitants van poder gaudir dels concerts de Fernando Mallén, ‘Salvia y Lavanda’, Braden, Gen i Los Draps, de les visites guiades al jardí botànic de Flora a Pena-roja de Tastavins, d’un ral·li fotogràfic o del mercat agroecològic i d’artesania, entre altres.

MARC MARTÍ
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top