Vall-de-roures

El castell de Vall-de-roures recuperarà el passadís que l’uneix amb l’església

Vall-de-roures, 9 d’agost de 2019
Es restaurarà la façana, algunes cobertes i el passadís // NDM

Es restaurarà la façana, algunes cobertes i el passadís // NDM

La restauració de les façanes i les cobertes també ha estat aprovada per la Comissió Provincial de patrimoni

El castell de Vall-de-roures continua desenvolupant les diferents fases de la seua restauració. Com informàvem fa unes setmanes, recentment es van finalitzar les obres del pati d’armes i del camí de ronda, que ja estan oberts al públic. Ara, després de molts d’esforços, s’ha aconseguit arribar a un consens amb altres institucions de les quals depenien altres punts del projecte de restauració.

Des de la fundació Valderrobres Patrimonial portaven diversos anys contactant amb la diòcesi de Saragossa a raó d’intentar establir un consens que permetés recuperar un antic passadís i establir una connexió entre l’església i el castell. La problemàtica sorgia perquè cadascun d’estos edificis depèn d’una institució diferent: l’església pertany al bisbat mentre que el castell el gestiona la fundació. ‘És un dels temes més complicats que ens hem trobat i portàvem intentant-ho des del 2015. Estratègicament era molt rellevant recuperar este passadís ja que antigament estos espais estaven interrelacionats: l’arquebisbe passava directament de la seua habitació situada al castell a la tribuna de l’església” explica Manolo Siurana, director de la fundació.

Finalment, s’ha aconseguit arribar a un conveni i es podrà recuperar este antic espai que, a més, millorarà l’experiència dels visitants ja que podran passar directament de l’església al castell i, a banda, accedir a espais de gran interès com l’escala de cargol que porta a la tribuna. “A cap altre lloc el bisbat saragossà ha admès un projecte d’este tipus, però els esforços fets des de la fundació ara ho han fet viable a Vall-de-roures” apunta Siurana.

Per altra banda, fa escassos dies també s’han tancat unes altres gestions amb la comissió provincial de patrimoni que, després de molts mesos, ha donat el vist-i-plau a les darreres fases del projecte.

Una aprovació que ha suposat diverses gestions entre esta institució i la fundació Valderrobres Patrimonial per a guarir les discrepàncies entre els dos en relació a alguns punts concrets del projecte. ‘És normal que en projectes d’este tipo hi hagi discrepàncies inicials’, comenta el director. ‘Ha sigut qüestió d’anar explicant les coses i dialogar entre les dos bandes, aclarint els dubtes que tenia la comissió provincial’, prosseguix.

Una de les qüestions que estava al damunt de la taula era quina era la tècnica més apropiada per a restaurar les façanes. Finalment, s’ha concretat que es provarà amb la neteja en sec però, després, els restauradors professionals miraran quines són les millors alternatives.

La major problemàtica ha estat la relacionada amb les cobertes d’algunes parts del castell de les que no hi havia vestigis ni arqueològics ni documentals que permetessin conèixer com eren inicialment. En este sentit, podien haver-hi diferents possibilitats per a la reconstrucció.

La solució que finalment s’emprarà a la zona de les despenses és la d’un forjat amb inclinació que evite l’acumulació d’aigua però sense una teulada pròpiament dita.

Per que fa a l’ala sud-est, la més complicada, la comissió patrimonial proposava una coberta de vidre o algun tipus de solució més industrial. En este sentit, Siurana senyala que “a natros esta opció no mos agradava perquè el vidre té un manteniment molt complicat i es veuria sempre brut per l’abundància de palomes del voltant del castell”. La coberta tipus nau industrial ens semblava un pegote”. Finalment, s’emprarà una coberta tipus àrab.

Lo 31 de juliol es va arribar a un acord entre la comissió provincial de Terol i la fundació Valderrobres Patrimonial, que es va formalitzar en la resolució del 6 d’agost. Això permetrà presentar el projecte al Ministeri abans del 10 de setembre.

Cal dir que l’aprovació per part de la institució provincial era molt important ja que d’ella depenia la subvenció del 1’5% cultural per la qual el castell de Vall-de-roures rebrà, en principi, 491.000 € per fer front a estes obres. Una quantia que es concretarà els propers mesos però es podria veure’s reduït. Tot i així, Siurana puntualitza que “em estat molt curosos en este sentit a l’hora de justificar les diferents partides i, per tant, no creiem que ens la retallen”.

Sabina Colomé
Click to comment

Leave a Reply

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

To Top